Összegyűjtöttem az általam fontosnak tartott alapokat: mit mivel és hogyan... nem csak kezdőknek. Remélem Te is találsz köztük olyat ami segítségedre lesz a gyöngyözésed során, és várom az ötleteket, tapasztalatokat és hozzászólásokat, hogy ez a bejegyzésem egyre bővebb és jobb lehessen :-)

FŰZŐSZÁL

Gyöngyfűző cérna (S-Lon):

Peyote technikához csak ezt használom, hogy a kész ékszernek ne legyen túl feszes tartása, hanem – mintha valamilyen szövet lenne – könnyed legyen és szépen tudjon „mozogni”.

Ha egybe medálos-nyakláncot fűzök a nyaklánc részét szigorúan cérnával készítem, hogy ne legyen feszes, és hogy a használat/szállítás/rakosgatás során ne kerüljön bele hajtás és görcs. Ha damillal készítem és egyszer véletlenül meghajlott a szál valahol, ott már mindig megmarad az a hajlás. Akkor is cérnát használok ha a medál rész damillal készül.

Damil (0,15 vagy 0,16 és 0,18 mm):

Vastagabbat nem használok, mert általában szükséges a gyöngyökön 2-3-4 alkalommal is átfűzni a szálat, és ez a két damilvastagság még éppen belefér.

A 0,18 mm-es damilt elsősorban akkor használom, ha az ékszerben élesebb szélű gyöngyök (pl. Svarovski kristályok) vannak, de még így is óvatosan dolgozom hogy a szélek ne vágják el a damilt.

0,16 mm-es damilt használok egyébként szinte mindenhez, jól lehet toldani, és jól elfér a gyöngyökben a többszöri áthúzás is.

SZÁLHOSSZÚSÁG

Általában karnyújtásnyi fűzőszállal dolgozok. Annál hosszabbal semmiképp, inkább toldok menet közben, mert bármilyen óvatosan is dolgozok a hosszabb szál összegabalyodik és úgyis az a vége hogy le kell vágnom. A fűzést mindig úgy kezdem hogy maradjon egy kb. 10 cm hosszú „farkinca” a szálból, amit a fűzés befejeztével majd eldolgozok.

TOLDÁS

A szálat soha nem a fűzés szélén toldom, hogy a csomót jól el tudjam rejteni.

Dupla-dupla csomó: A dupla csomó azt jelenti, hogy a fűzőszálakat nem egyszer hanem kétszer hurkolom át egymáson mielőtt a csomót meghúznám, a dupla-dupla pedig azt hogy az első dupla csomó után közvetlenül egy másik dupla csomót is készítek. Ez nálam gyöngyfűző cérnával és damillal egyaránt bevált. Az első  dupla csomót megpróbálom közvetlenül a gyöngy tövében elhelyezni majd rá a másikat, hogy a kész csomókat már ne kelljen gyöngyön áthúzni.

Takács-csomó: sose tudom megjegyezni hogy kell kötni, mindig utána kell néznem, de egyébként gyöngyfűző cérnához nagyon jó, ajánlom – magamnak is – a megtanulását.

ELDOLGOZÁS

A kezdésnél és a csomóknál keletkező szálvégeket én csak a fűzés befejeztével szoktam eldolgozni. Így elkerülöm azt hogy fűzés közben esetleg kitoljam a tűvel a már eldolgozott szálat, vagy esetleg eltörjem a gyöngyöt. A szálak eldolgozása előtt mindig teszek csomót – ha addig nem raktam - , majd legalább 10 gyöngyön keresztül elfűzöm a szálvéget mielőtt levágom a felesleget. Az elfűzést csomóknál, amikor két szálvég van minidg két irányba végzem, vagyis egyikkel erre a másikkal arra, és úgy haladok a szálvégekkel, ahogyan a fűzéskor is tettem, így biztosan nem fog kilátszani a szál és nem fog eldeformálódni a munka.

SZÁLFESZESSÉG

Én szorosan fűzök. Jobbkezes révén bal kezemben mindig fogom a munkát, és jóformán csak annyit nem takar el az ujjam, ahová éppen a tűvel bökni fogok. Így a szál soha nem lazul meg, és az egész munka egyenletes marad. Peyot technikánál viszont figyelek arra hogy nem húzzam túl a szálat.

Többféle tűt is tartok, de csak direkt gyöngyfűző tűt. A varrótű bármilyen vékony is nem alkalmas gyöngyfűzésre.

- Rövidebb és kicsit vastagabb tű: amivel nagyon jó pl. peyot-ot fűzni.

- Hosszabb és vékonyabb tű: amivel a bonyolultabb fűzést is kényelmes készíteni. Ezek általában néhány öltés után már girbe-gurbák, ami nem baj, mert sokszor egy eldeformálódott tűvel könnyebb egy nehezebben hozzáférhető gyöngybe beleölteni mint egy egyenessel.

- Tartok egy legvékonyabb tűt is, ami formáját tekintve úgy néz ki mint egy íj, mindkét vége hegyes, és a tű foka a tű egész hosszán végigmegy. Ennél aztán nem gond a szál befűzése, és szinte mindenen átmegy.

TŰBEFŰZÉS

Ha a gyöngyfűző cérna vége elrojtosodik érdemes levágni. Ha nem akarod megrövödíteni és megnyálazni sem, egy régi szappanon húzd el a szálvéget, majd a kezed melegével sodord össze hogy a tűn át tudd bújtatni. A jó minőségű cérnánál (S-Lon) erre egyébként nincs szükség, de ha mégis az az első hogy levágom, ha az nem megy megnyálazom. Szappanozni én nem szoktam, de tapasztaltam hogy sokan szeretik ezt a megoldást is.

Ha a damil nem megy át a tű fokán régebben megharaptam a damil végét hogy kilapuljon, de ma már találtam jobb megoldást is: nem recés végű fogóval kb. fél centi hosszan kilapítom a damil végét, ami így már könnyedén befűzhető.

NYAKLÁNC GYÖNGYBŐL

Sokszor tapasztaltam, hogy egy elkészült gyöngy-nyaklánc túl feszes vagy túl laza. Én ezt úgy küszöbölöm ki, hogy a kapocs előtt (mindkét oldalon) fölfűzök a szálra kb. 2-3 db plussz gyöngyöt (pl. delica vagy 11/0-ás, még akkor is ezeket ha a nyaklánc nem ezekből a gyöngyökből áll), elkészítem egyformán feszesen-szorosan a nyakláncot, majd ha teljesen elkészültem vele (a szálat már csomóztam és eldolgoztam, a felesleget levágtam) fogóval kitöröm a plussz gyöngyöket. A gyöngyök kitörésénél nagyon kell vigyázni, mert a gyöngyök – általában – üvegből vannak, és amint megroppantom a fogóval, a cérnát –ha nem is teljesen - kicsit biztosan elvágja, a damilt pedig sokszor egy az egyben. Évitől tanultam, hogy ha a kitörendő gyöngybe kitöréskor egy tűt beleteszek mindez elkerülhető.

NEM MEGY ÁT A GYÖNGYÖN A TŰ+FŰZŐSZÁL... :-(

Ha viszonylag hozzáférhető helyen van egyszerűen lehúzom a tűt a szálró és anélkül dugom át. Egyéb alkalommal ezt helyzete válogatja, egy gyöngyöt esetleg kihagyok ha a szál nem látszik és a mintA megengedi.

GYÖNGY MÉRETEK

Én ezeket a gyöngyöket használom (a teljesség igénye nélkül):

15/0, 11/0, 9/0, 8/0, 11/0-ás delica, csiszoltak (3-4-6-8 mm), tekla (2-3-4-6-8-10 mm), bicone (2-4-6-8 mm), rivoli (8-10-12-14-16 mm), távolkeleti bicone (4 mm)

BESZERZÉSEK

Nem vagyok márkafüggő, bár tudom hogy vannak jobb és rosszabb minőségű gyöngyök, ez természetesen az árukon is megmutatkozik, bár sokszor nem tudni hogy éppen ki a gyártó. Én boltból a megszokott helyeimről vásárolok, ahol mindig ugyanaz a minőség amit megszoktam és ismerek. Netről is rendeltem már Magyarországról és pl. Kínából is. Eddig mindkettővel elégedett voltam. Ha van PayPal számlád ajánlom az eBay-t, keresd az ingyenes szállításokat. Fillérekért kb. 2 hét alatt a postaládámban vannak a gyöngyök.