Azt ékszert a MAVEN MELD versenyre készítettem.

A többi képért, mintáért és leírásért menj

(#AE1100, kategória: 8)

Készítettem hozzá nyakláncot is, ITT megnézheted.

A szombati gyöngyözés témája közkívánatra ez az ékszer volt. Bár a fűzési ábrák akkor még nem voltak készen, de bátran nekiálltunk anélkül. Ügyesek voltunk, hiszen egy-egy párnát mindenki megfűzött. Gyöngyörű színeket párosítottatok össze... de legjobban mégis Évi fekete-ezüst változata tetszett!

A mintát azóta el is készítettem.

A jobb érthetőség kedvéért: a kisebb elemeket kispárnának, a nagyobbakat nagypárnának neveztem el. Mindkettőnél van egy-egy alap, amire a rózsákat rögzítjük.

Anyagszükséglet:

- delica

- 15/0-ás gyöngy

- 6 mm-es és 8 mm-es teklák

- damil (én 0,16 mm-esre fűztem)

- gyöngyfűző tű

Kispárna:

1 kispárnához (az alaphoz és az rózsához) 1-1 karnyújtásnyi damil elegendő, nem kell hosszú szállal dolgozni.

4 delicát felveszek, köztük összecsomózom a damilt (2x kötök dupla hurkot egymásra), majd 1 delicán továbböltök:

A delicák közé befűzök 1-1 újabb delicát.

Továbböltök az előbb felvett 4 delica közül az elsőn, azaz a kiálló delicán jövök ki a damillal (ezt lehagytam véletlenül a képről).

Most kezdem a sarkokat kialakítani: heringeket teszek a delicák közé, azaz egy-egy delica közbe két delicát teszek. Körbeérve addig öltök tovább, hagy a hering első szeméből jöjjek ki:

Ebben a sorban az előbbi heringekre újabb heringeket fűzök, a köztük lévő helyekre pedig 1-1 delicát. Körbeérve addig öltök tovább, hagy a hering első szeméből jöjjek ki:

Aztán a heringekre újabb heringek, a köztük lévő részre pedig delicák (mintha peyote-oznánk). Körbeérve addig öltök tovább, hagy a hering első szeméből jöjjek ki:

Heringre újabb hering, viszont a köztük lévő helyeken már a következőképpen fűzünk: 1 delica, a hering, a delica. Körbeérve addig öltök tovább, hagy a hering első szeméből jöjjek ki:

Heringre hering (most már nem csak a sarkokon, hanem köztük is, összesen 8), köztük 1-1 delica. Körbeérve addig öltök tovább, hagy a hering első szeméből jöjjek ki:

Most 15/0-ással fűzök tovább. Ebben a sorban a heringekre 3 15/0-ás, köztü - az ábra alapján) a 15/0-ások. Körbeérve addig öltök tovább, hagy a heringre fűzött 3 15/0-ás 3. szeméből jöjjek ki:

Legvégül még egy sor 15/0-ással: az ábra alapján már csak 1-1 15/0-ás jön, a sarkokon lévő 3 gyöngyön mindig átfűzve. Zárom a kört, majd eldolgozom a szálakat.

A 10. ábrán csak mutatok: figyeld meg a színes delicákat. A köztük lévő csillagok jelzik azokat a helyeket, ahová majd a későbbi ábrákon megfűzött rózsa egy-egy szélső szemét fogom rögzíteni:

Veszem a 6 mm-es teklát, és kétoldalt 8-8 delicával körbeveszem. Nem fűzöm egyelőre tovább, hanem hamar egy 2x-es dupla hurokkal csomózok:

Aztán 1 delicán továbböltve, felveszek 1 delicát, majd visszaöltök abba a gyöngybe hátulról, amiből az előbb kijöttem, és még egy delicán továbböltök. Aztán újabb 1 delicát felvéve visszaöltök a delica hátuljába, és még egy delicán továbböltök... egészen míg végig nem érek a 16 delicán:

Az ábra alapján rögzítem a rózsát a szélső szemeinél fogva az alapra. (A 10. ábrán mutatott színes gyöngyök vannak itt is kiszinezve, nem kell újként felvenni, csak jelzés. A rózsa alatti rész természetesen megvan, de azt most elhagytam, hogy ne zavarjon minket.)

Most már csak a rózsával foglalkozunk (bár a valóságban már alatta van szorosan az alap, de a rajzról azt elhagytam). Már csak a rózsa szélén lévő gyöngyökhöz rögzítjük a továbbiakat: a delicák közé 1-1 15/0-ás gyöngy. Körbeérve addig öltök tovább, hagy a 15/0-ás gyöngyből jöjjek ki:

Aztán a 15/0-ások közé 1-1 újabb 15/0-ás, majd körbeérve lejebb öltök egy delicán, aztán visszafordulva a beljebb lévőn, az ábra alapján a tekla melletti delicából jöjjek ki:

Kitartás, már csak egy sor: az ábra alapján 3 15/0-ás gyöngyöt felveszek, és hátulról beleöltök az előbbi kijövetelünk előtti gyöngybe és még háromba, vagyis összesen 4 delicán öltök tovább. Aztán felveszek 2 15/0-ásat, és visszafelé beleöltök felülről az előbb rögzített 3 15/0-ásból az elsőbe, majd a következő 4 delicába. Ezt ismétlem körbe, egészen az utolsóig, mert akkor már nem csak 1 15/0-áat veszek fel újként, hiszen az első és az utolsó is már fent van.

Ha eldolgozod a szálakat kész is egy kispárna. :-DDDDDD

A nagypárnák csak egy kicsit mások. Igyekszem hamar megrajzolni azokat is, de most egy eléggé lemerültem, már jónéhány órája rajzolok...

Remélem érthetően fogalmazok, és hogy az ábrákkal együtt megfűzhető a minta.

 

Nagypárna:

A nagypárna alapjának fűzése összesen 2+ sorral tér el a kispárnától, az rózsánál pedig 6 mm-es tekla helyett 8 mm-es teklával dolgozunk, és éppen ezért 10-10 delicaával vesszük majd körbe. Amiben a nagypárna egy picit különbözik még a kispárnától az azok az alapon lévő nevezetes gyöngyök, amikhez a rózsát rögzítjük. Mutatom és írom részletesem:

A fűzés a kispárnánál mutatott 1-5. ábráig azonos.

Aztán a megszokott módon heringre hering köztük pedig az ábra szerinti delicák. Körbeérve addig öltök tovább, hagy a hering első szeméből jöjjek ki:

Aztán megint ugyanaz: heringre hering, köztük pedig delicák (az előzőhöz képest 1-1 szemmel több delica). Körbeérve addig öltök tovább, hagy a hering első szeméből jöjjek ki:

Ebben a körben kezdjük el a +csücskök kialakítását. Heringre hering, majd a következő hering-sarokhoz képest középen még egy hering, köztük a delicák, ahogyan az ábra mutatja. Körbeérve addig öltök tovább, hagy a hering első szeméből jöjjek ki:

Ez a  sor szinte ugyanaz, mint az előbb, de arra figyelj, hogy a +csücsöknél az ábra szerint vezesd a szálat. Körbeérve addig öltök tovább, hagy a hering első szeméből jöjjek ki:

Most - a kispárnához hasonlóan - 15/0-ás gyönggyel körbedekorálom az ábra alapján. Körbeérve addig öltök tovább, hagy a heringre fűzött 3 15/0-ás 3. szeméből jöjjek ki:

És az alap utolsó köreként a megmaradt helyekre újabb 15/0-ások jönnek. Zárom a kört, majd eldolgozom a szálakat.

A 12. ábrán csak mutatok: figyeld meg a színes delicákat. A köztük lévő csillagok jelzik azokat a helyeket, ahová majd a megfűzött rózsa egy-egy szélső szemét fogom rögzíteni:

Most következne 2 ábra, de mivel szinte azonos a kispárna 11-12. ábrájával ezért megkímélem magam az újabb rajzoktól... A 8 mm-es teklát 10-10 (!) delicával körbeveszem, majd a delicákra újabb szem delicákat fűzök. Nézd vissza az ábrákat, úgy biztosan egyértelmű.

Ezek után az alapra rögzítem a rózsát. A kispárnához képest eltérés, hogy a nagy csücskökhöz nem kettő, hanem három delicát rögzítek a fölső részből, illetve egy sarkok közötti köztes delicába az alapon bele sem öltök, egyszerűen kihagyom, ahogyan a 15. ábrán látod:

Az ezutáni lépéseket szintén nem rajzolom meg, hiszen már csak a rózsa dekorálása maradt hátra. A kispárna 14-15-16. ábrája alapján készítem el a nagypárnát.

Teljesen eldolgozom a szálakat minden párnán, hiszen az összes megfűzése után egy új szállal dolgozom össze a kész párnákat. Úgy illeszd egymáshoz őket, hogy a kisebb köztes csücskök legyenek szembe egymással, így azokat már csak 1-1 15/0-éssal kell kiegészíteni, hogy a párnák közötti 4-es raw kialakuljon.

Remélem érthető voltam, de ha mégsem, írj bátran, hogy kijavíthassam a leírást.

Jó szórakozást hozzá!