Ebben a bejegyzésben néhány alap fűzési mintát rajzolok meg.

A mintákért és a leírásokért menj

Általánosságban:

Azoknál a mintáknál, ahol többféle gyöngyöt rajzoltam a gyöngyök száma eltérhet a rajzolttól. Próbáld ki azokkal a gyöngyökkel a mintákat, amik Neked otthon vannak, de írok néhányat, amikkel biztosan jó lesz:

- kisebbekhez: kása, japán delica

- nagyobbakhoz: 4 mm-es tekla, swarovski

Csomózás:

Én a következt használom: 2x bújtatom át a hurkon a szálat, ezt megcsinálom 2x egymás után, majd jön egy vagy két sima egyes csomó.

- - - - -

És most jöjjenek a minták - néhány instrukcióval:

1.)

Az első 6 gyöngy felvétele után köss egy jó kis csomót (lásd föntebb). Fűzz tovább 2 gyöngyön, majd vegyél fel 4 új gyöngyöt. A csomó utáni 1 gyöngybe ölts tovább, majd vegyél fel 1 új gyöngyöt (középső), és most az előbb felvett 4 gyöngy 2 szemén keresztülöltve kész az első elem.

Mostantól már csak ismételünk: 4 új gyöngyöt felveszünk, visszaöltünk az előző elembe, méghozzá abba a szembe, ami az előtt van, ahonnan az előbb kijöttünk, majd 1 új gyöngy, és továbböltünk az előbb felvett 4 gyöngy 2. szemébe.

A következőkben ugyanígy folytasd, amíg a nyaklánc/karkötő/gyűrű kellő hosszúságát eléred.

A kapcsot a két szélső 6 gyöngyből álló elemhez rögzítsd.

2.)

A minta fűzése nagyon hasonló az előzőhöz, csak a gyöngyök száma változik.

Az első 6 gyöngy felvétele után köss egy jó kis csomót (lásd föntebb). Fűzz tovább 2 gyöngyön, majd vegyél fel 12 új gyöngyöt. A csomó utáni 1 gyöngybe ölts tovább, majd vegyél fel 1 új gyöngyöt (a középső, nagyobb gyöngy), és most az előbb felvett 12 gyöngy 6 szemén keresztülöltve kész az első elem.

Mostantól már csak ismételünk: 12 új gyöngyöt felveszünk, visszaöltünk az előző elembe, méghozzá abba a szembe, ami az előtt van, ahonnan az előbb kijöttünk, majd 1 új gyöngy a közepének, és továbböltünk az előbb felvett 12 gyöngy 6. szemébe.

A következőkben ugyanígy folytasd, amíg a nyaklánc/karkötő/gyűrű kellő hosszúságát eléred.

A kapcsot a két szélső 6 gyöngyből álló elemhez rögzítsd.

3.)

Az első 6 gyöngy felvétele után köss egy jó kis csomót (lásd föntebb). Fűzz tovább 2 gyöngyön, majd vegyél fel 2 új gyöngyöt. Ölts vissza a csomó utáni 2 gyöngyön, majd vegyél fel 6 új gyöngyöt. Most az előzőleg felvett 2 gyöngy közül az elsőn ölts tovább, vegyél fel 1 új gyöngyöt a közepének, majd az előbb felvett 6 gyöngyből a 3.-ba ölts. Ezzel kész az első elem.

2 új gyöngy következik, majd az előzőleg felvett 6 gyöngy közül abba a kettőbe ölts tovább, amiből az előbb kijöttél+az utána következő.

Újra ölts az előzőleg felvett 2 gyöngyön keresztül, vegyél fel újra 2 új gyöngyöt, majd az előző 2-es gyöngyön keresztül ölts tovább, végül a legutóbb fölvett 2-őn.

Innen jön az ismétlés: 6 új gyöngy, ölts vissza a legutolsóként felvett 2-es gyöngy közül az elsőn, vegyél fel egy új gyöngyöt a közepének, majd az előbb felvett 6 gyöngyből a 3.-ba ölts. Kész a második elem....

Folytasd a fűzést, amíg a nyaklánc/karkötő/gyűrű kellő hosszúságát eléred.

A kapcsot a két szélső 6 gyöngyből álló elemhez rögzítsd.

4.)

Az első 6 gyöngy felvétele után köss egy jó kis csomót (lásd föntebb). Fűzz tovább 2 gyöngyön, majd vegyél fel 8 új gyöngyöt. Ölts vissza a csomó utáni gyöngyön, és vegyél fel egy nagyobb gyöngyöt a közepének, majd az előbb felvett 8 gyöngy közül a 4.-be ölts bele.

Innen jön az ismétlés a 8 új gyöngytől.

Folytasd a fűzést, amíg a nyaklánc/karkötő/gyűrű kellő hosszúságát eléred.

A kapcsot a két szélső 6 gyöngyből álló elemhez rögzítsd.