Megint megjött a kedvem csak úgy alkotni :-D

Napokig fűztem ezt a kollekciót, a nyaklánc végleges íveit például ötödjére találtam el. Remélem Nektek is tetszik.

A többi képért, mintáért és a leírásért menj

A kollekcióról készült képek:

Fülbevaló: (#CA130, kategória: 7)

Karkötő: (#AA130, kategória: 8)

Nyaklánc: (#BA130, kategória: 14)

A fűzéséhez az ábrákat mindjárt el is kezdem rajzolni, ugyanis ezt az ékszert - illetve egyelőre a karkötőt - fogjuk szombaton a lányokkal fűzni.

. . . . .

Jól sikerült a gyöngyözés, ketten már az együtt fűzött karkötőben mentek haza :-D

A karkötő elkészítését bátran ajánlom mindenkinek, a megfűzése szerintem a kezdőknek is sikerélményt nyújt.

A leírást el is kezdem...

Karkötő minta:

A karkötőt és a nyakláncot cérnára fűztem, mert damillal túl merev lett, viszont a fülbevalóhoz damilt használtam.

Mivel nincs kapocs, hanem gombolós az ékszer, ezt a módszert is kipróbálhatod velem.

Elsőként figyeld meg a következő ábrát, mert ha az ott látható 3 gyöngyöt egy egységként kezeld, jobban ki tudsz igazodni:

Az ékszer alapja raw-háló. Két- (1b) vagy egyszálas (1a) fűzéssel is elkésszítheted, azt válaszd, amelyiket szereted. Én egyszálasan jobban szeretek fűzni, de azért elkészítettem a kétszálas ábráját is. Ne fűzz szorosan, az ívek akkor nagyon szépen ki fognak majd alakulni, egyébként girbe-gurba lesz a végeredmény.

A raw hálót úgy készítsd el, hogy egyik színű (nálam a lila) 3mm-es gyönggyel kezdve a következő azonos (nálam lila) színű gyöngyig 1 ív lesz. A következő ív - a másik irányú - az előző (nálam lila) gyönggyel lezdődik, és így tovább. Olyan hosszú legyen a megfűzött alap raw-háló, ami kb. a kívánt karkötőhossz.

Egyre figyelj: az ívek száma páratlan legyen (nálam 9 db), mert a két vége így fog egymásban folytatódni.

Ezekből a méretű gyöngyökből 1 ív = kb. 1,7 cm. Az alap megfűzött hossza nem, vagy alig rövidül majd az ívek elkészülte után.

Ha elsőre úgy látod, hogy éppen páros ív kellene Neked, akkor az annál egyel kisebb páratlan ívet fűzd, mert a végén lesz lehetőséged akár cm-ekkel bővíteni.

Következő lépésként 4 pikót fűzünk a 2. ábra alapján, de ne felejtsd ki a delicákat sem. Már az első + delica berakásával szépen elkezd ívbe fordulni. A 4. pikó után átmegyünk az alap másik oldalára, és így tovább.

Az ívek végső kialakításához az ívek belső oldalain haladva végigfűzünk. Itt nem kell semmilyen gyöngyöt fölvenni, de kihagyni sem.

Most az egyik végére érve mérd a csuklódhoz. A 4. ábrán a gombolós kapocs gombját látod (az ábrán zöld színű gyöngyökből áll, én átlátszó swarovskikkal fűztem). A gomb és a megfűzött alap szélső gyöngyszeme (nálam a lila) között annyi raw-kört készíts, amennyivel kellő hosszúságú lesz a karkötő, de maximum 3-at. (Az ábrán a pirossal bekeretezett részen kettőt látsz.) Vedd figyelembe, hogy a másik végén majd szintén ugyanannyival kell bővítened.

Az 5. ábrán látható módon fejezd be a gombot. A végére felfűzendő gyöngyre azért van szükség, hogy legyen mit átdugni majd a gomboló részen, amit meg tudsz fogni begomboláskor :-D

Ne felejtsd el az ezen a végen kialakított ív másik oldalára a kellő számú pikót + delicát megfűzni. Az ábra alapján elég 1-el kevesebb pikó, mint amennyinek hely van.

A 6. ábrával a gomboló részhez érünk. Az alap másik végétől ugyanannyi raw-körrel bővítünk, mint az imént a gomb előtt, majd 20 gyöngyből elkészítjük a hurkot a gombolónak, amit esetleg erősítésként még egyszer végigfűzünk.

A 7. ábra alapján - mint a másik végén - a kellő számú pikó + delica megfűzésével már el is készítettük a karkötőnket.

Próbáld fel, és teszteld a gombolóját. Ha úgy érzed, hogy túl könnyen jár, akkor az 5. ábrán látható pikókból álló két fület egészítsd ki: fűzzél rá még egy-egy pikót. Azzal már elég széles lesz, hogy a fülek biztonságosan összekapcsolják az  ékszert.

Már elkezdtem a fülbevaló mintáját is rajzolni, igyekszem hamar befejezni és föltenni, aztán pedig a nyaklánc jön.

Elkészítettem a karkötőt úgy is, hogy a japán delicák helyett fehér 11/0-ásat használtam. ITT megnézheted.

Nyaklánc minta:

Nem nehéz megfűzni ezt se, bár a nyakláncnál nem végig egyforma az alap (amit a széleken dekorálok), de ha odafigyelsz az apró eltérésekre nagyon szép íveket fogsz kapni.

Először figyeljük meg a teljes nyaklánc szakaszait: kapocs, 3-asok, 4-esek, középrész:

Az én nyakláncom szárai külön-külön 10 db 3-asból, 5 db 4-esből áll, köztük a középrész.

Egy kis magyarázat: 3-asoknak azokat a hullámokat neveztem el, amiknél a külső íveken 3 pikó van, 4-eseknek pedig azokat, ahol a külső íveken 4 pikó van.

Különbség ezen kívük a két hasonlónak tűnő szakasz között még az alap raw: a 3-asoknál egy kicsit "hígabban" vannak a kristályok.

Mivel mindannyiunknak más a nyakméretünk, ezért azt javaslom, hogy a nyaklánc megfűzését kezd az egyik szár 4-eseivel, át a középrészen, és a másik száron lévő 4-esekkel. Ezt fűzd meg egybe, mert a 3-asokból kell majd annyit megfűznöd, hogy Neked is passzoljon. Ha fűzés közben azt látod, hogy Neked hosszabb kellene, akkor száranként páros ívvel bővítsd (pl. 12, 14...) a 3-asok szakaszát, ha rövidebbet szeretnél akkor  páros ívvel rövidítsd (8-6...).

4-esek:

Az 1-es ábrán 1 db 4-es ív alap raw-ját látod. Az ívek nálam lila kristállyal kezdődnek, és arany közép után lilával is végződnek. Ebből tehát 5-öt fűzz egymás után, figyelve arra, hogy az ívek utolsó kristályai egyben a következő ív kezdő kritályai is!

A 2. ábra szerint 15/0-ás gyöngyből pikókkal és  merevítésként delicákkal fűzd tovább az egyik oldalt:

A 4-esekkel már csak az a dolgunk, hogy a másik oldalon végigfűzünk az ábra szerint:

Középrész:

Az ábrán látható raw-alapot fűzd meg egyszer. Már amikor ezzel megvagy szépen kezdi kiadni az ívet, és már fogod is látni hogy melyik a belső és melyik a külső íve, hiszen oda 2-2 delica kerül.

A belső íven a következő néhány két delicával és 3 15/0-ással bővítsd az ábra alapján:

A külső íven megfűzzük a 8 db pikót:

Az imént megfűzött pikókra fűzd a következőket:

Tipp: én váltakozva tettem a színeket, viszont Csilla és Adrienn a kétféle gyöngye közül a sötétebből fűzte meg ezt a sort, amitől egy kicsit mutatósabb lett.

A középrész utolsó soraként a külső íven megfűzzük ezt:

Ezek után készítsd el a másik szár 5 db 4-esét, figyelve arra, hogy a külső íveken úgy rakd a pikókat, hogy az szimmetrikus legyen a két száron :-)

Mindezek után folytasd a fűzést a 3-asokkal, kb. 10-et készíts belőlük.

3-asok:

Egy ív a következő raw-sorból áll, ahol az egyik ív utolsó (nálam arany) kristály a következő ív első kristálya lesz:

Tipp: azért fontos a középrész után a kapcsok felé haladva megfűzni, mert a 3-asoknál nem ugyanazzal a színű kristállyak kezdődnek és végződnek az ívek.

Tipp: fűzés közben nyugodtan próbálhatsz, hiszen az alap raw-sor hossza nem nagyon változik majd az ívek elkészülte után sem, és a kapocs előtt 1-2 cm-rel úgyis lehet még bővíteni.

Az ábra alapján készítsd el a külső íveket, figyelve arra, hogy a 4-esekhez jól csatlakozzanak!

A 3-asok belső ívein fűzz végig. A kristályokon kényelmesen tudsz ívet váltani.

Ha megvan a kellő hossz, már csak kapocst kell a végeire tenned. Én ugyanazt készítettem el a nyakláncnál, mint amit a karkötőnél, ha Neked is tetszik pörgess egy kicsit visszább (4-5-6-7 ábrák).

Remélem tetszik a minta. Ha van hozzá kedved, készítsd el Te is ;-)